Friday, December 28, 2012

Recensie: Italiaanse tafelschikking


Zomers tafereel op een willekeurig Amsterdams terras: Italiaans gezelschap buigt zich griezelend over bord Spaghetti Bolognese. Ober wordt met veel misbaar ter verantwoording geroepen. 'Meent u dit, pasta en saus apart?' Ober: 'Kunt u toch zelf door elkaar roeren?' Maar Italianen weten: zo hóórt het niet. En zo geeft er wel meer geen pas in de Italiaanse keuken. Parmezaan over een visgerecht. Cappuccino na een diner. Even vlug een broodje halen bij wijze van lunch. Italianen tafelen het liefst langdurig, en bespreken elkaars wel en wee of de nieuwe wintercollectie van Prada. Hoplà, Alla Carta in een notendop. Door sara spoelstra. Food en fashion, zo luidt het signatuur van Alla Carta. De eerste editie 'Dissertations around a table' is een eerste experiment van de jonge hoofdredacteur Valentina Barzaghi, modejournalist Fabiena Fierotti en fotograaf Yara De Nicola. Allen zijn werkzaam bij het Italiaanse kwartaalblad PIG Magazine (waar Barzaghi de scepter zwaait). PIG, 'People In Groove', bericht al jaren toonaangevend over muziek, mode, film, fotografie en technologie. Eigenlijk is het enige wat nog mist food. Dat gemis vult Barzaghi nu aan met Alla Carta. Of maar half, want anders dan andere eetmagazines is de tafelschikking in Alla Carta steeds een middel, geen doel.
ORDER HERE

Thursday, December 27, 2012

ALLA CARTA NO.1

Dissertations around the table

Lately we have been bombarded with beautiful culinary magazines,
the most recent one being ALLA CARTA, an italian magazine written in english.

"Alla Carta is a bi-annual publication that approaches food as an incentive to take a bite of diverse cultural phenomena. We truly believe in paper, carta in Italian.
At a time when the web may appear to be the only valid avenue of communication, we want Alla Carta to be an ode to the most precious of mediums. On paper, we will explore the single thing that brings us all together: food."






Tuesday, December 25, 2012

OPEN!!!!!!!!!!!!!!!!!

We are open on christmas & boxing day from 12.00 till 17.00, we can also fetsh books for you from the bookshop.

Saturday, December 22, 2012

DELAYED GRATIFICATION - the slow journalism magazine


We finally have this title in the store, Delayed Gratification is about A new perspective on the events that mattered. It's written by journalists who curate the news, look back without daily newspaper deadlines and stress. Delayed Gratification removes the white noise in the news and provide you the essentials.
It's full of infographics, a neat design comparable to Monocle, a lot of articles digging deep into interesting subjects, for example in the latest issue there's an article on how 3D scanners can cause undetectable weapon production.


Friday, December 21, 2012

BONESHAKER!



BONESHAKER is the funniest and coolest cycling mag we stock!

Boneshaker Magazine is a celebration of cycling and the people who do it. Full of articles, personal stories and anecdotes about people and projects doing great things with bicycles around the globe.
Appealing to both bike-heads and those who may not yet have experienced the true joy and freedom that can be found from our two-wheeled friends. 




Thursday, December 20, 2012

DISCIPLINE is about film directors



A new title in the shop: Discipline is about filmmakers and directors and comes from London.
In this first Power Lunch Issue director internet director Trish Sie, cinematographer Marc Gomez Del Moral, illustrator and director Quentin Jones, nine people you need to know and interior architects Shed.


Tuesday, December 18, 2012

STILL AVAILABLE !

SOLD OUT IN OTHER STORES BUT STILL AVAILABLE IN OUR STORE SPUI 14-16 AMSTERDAM & IN OUR WEBSHOP!


ACNEPAPER #14  the new York Issue
order here







CR fashion book #01 by Carine Roitfeld
order here











HUNGER #3
order here











COLORS #84 Apocalypse
order here





Saturday, December 15, 2012

MEATPAPER is all about FISH



The special food mag MEATPAPER is obviously about meat, but this time they come with a fish issue. Mmmmmmm!
Learn about the taste of whale, the plight of the Antarctic toothfish, eel poaching, the archaeology of fish sauce, noodling, love on an Alaskan fishing boat, zebrafish, Isabella Rossellini in a squid costume, and more.  

Wednesday, December 12, 2012

Recensie: Op een nieuwe manier naar ons leven kijken


Kinfolk is een lust voor het oog, werkelijk alles in dit blad ziet er mooi uit. En zelfs de vlekken op een schort zijn reden voor een fraaie fotoshoot. In de simpele, op snapshots lijkende foto's in het blad is niets lelijk maar ook niets perfect. Alles ademt een bewuste, natuurlijke insteek. Kinfolk doet je wensen dat je eigen leven er ook zo uitziet. Dat het, welk seizoen ook, altijd een zomerse zondag is. Dat je voor alles en iedereen de tijd hebt. Dat alles klopt. Tegelijkertijd maakt het tijdschrift soms ook wat kriebelig: wie heeft er nu altijd tijd om zelf brood te bakken? Door reny van der kamp.

Gebroken koekjes

En wie gebruikt daarbij alleen materialen - bakblikken, theedoeken, lepels - die er prachtig uitzien? Maar daar gaat het de makers van Kinfolk niet om, getuige het manifest achter in het tijdschrift:
'We recognize that there is something about a table shared by friends, that anchors our relationships and energizes us. We have come together to create Kinfolk as our collaborative way of advocating the natural approach to entertaining that we love. Kinfolk is the marriage of our appreciation for art and design and our love for spending time with family and friends.'
Het lijkt in de lucht te hangen. Een groeiend aantal bladen heeft op het moment deze insteek: je interieur hoeft niet zo perfect als in de glossies, eten hoeft er niet uit te zien als in een sterrenrestaurant, mode kan ook vintage zijn en een boswandeling in de buurt is ook mooi. Laat maar zien dat je worstelt met ruimte, dat de koekjes kunnen breken, dat je een gat in je trui hebt gerepareerd.
Blijkbaar groeit de behoefte om tijd aan elkaar te besteden in plaats van maar door te rennen. Om te proeven wat we eten en te weten hoe het op ons bord terechtkomt. We eten liever wat minder van iets lekkers dan veel van iets smakeloos. En we realiseren ons dat we niet door kunnen gaan met het uitputten van de aarde. Dat we haar opbrengsten eerlijker moeten verdelen, en dat we meer tijd aan onze omgeving moeten besteden.


Thursday, December 6, 2012

interview with PUT A EGG ON IT


Put A Egg On It, one of our favourite food mags in the store. Printed on green paper, it's full of good recipes, photography and food culture. It even smells nice.
We asked editor Sarah Keough some questions.



Why did you start a magazine?

By starting PAEOI, Ralph and I were getting back to our zine-y roots after years of working on bigger magazines. We had also been reviewing magazines and books for a while on our blog (printfetish.com) and felt the call to make something of our own again.


Put A Egg On it is published on green paper, why did you chose that colour?

Green is the color of growing things! We also like a lot of color and playfulness in our work.


What keeps you going while making the magazine?

Being able to work with friends and artists and chefs who I admire. It's also pretty great when people write us nice mail.


What are your favourite food mags?

I like Fire and Knives, Gather, Kinfolk, Wilder Quartery... There are so many good ones!


What’s your favourite recipe?

I don't know if I have a favorite single recipe but here is a list of things I like: avocados, toast, strong coffee, having a wide variety of hot sauces in the fridge, perfect fried egg sandwiches, Japanese breakfast, tacos, and cooking meals for and with friends.


Monday, December 3, 2012

THE PLANT: Plantjes als tegengif voor de gejaagdheid


The Plant, voorheen Plant Journal, verscheen vorig jaar voor het eerst. Het magazine gaat over ordinary plants and other greenery – klein en eenvoudig dus, als tegengif voor de gejaagdheid van het hedendaagse. En dat treft. We zijn trendmoe. Na decennia van altijd het nieuwste moeten hebben, kunnen we eindelijk back to basics. We hebben behoefte aan rust, aan eigenheid, aan houvast. Want als je steeds iets anders moet, word je nooit blij. Het gas kan terug. Maak een pot kruidenthee, ga zitten op de bank, zucht eens diep en ontspan. Door karianne bueno.

Uit: The Plant. Eerste pagina
Misschien zit een enkeling zit nog steeds in de rush en denkt dat zulks voor oude hippies is, of voor zweverige yoga-types. En dan doel ik niet op de groene stroom of de biowinkel (die trouwens nog niet zo heel lang geleden voornamelijk bezocht werd door linksige zonderlingen met geitenwollen sokken). Want een beter milieu kan nog dichter bij jezelf beginnen: kom van die bank en kweek je eigen groenten, in je tuin of op je balkon. Maak een moestuin, en zet er, als je toch bezig bent, ook wat dahlia's in. Als je namelijk nu nog steeds denkt dat tuinieren een leuke hobby is voor je opa, of ie
ts voor tuttige bleke Britten van 50-plus – vergeet het. Botanie is booming.